Různé informace:
| Třídění hub: | Houby volně rostoucí | |
| Název houby: | Křemenáč březový | |
| Trvanlivost čerstvých hub: | 3-6 dní v lednici | |
| Cena čerstvých hub a skladování: | 600 Kč/kg | 0-4 °C |
| Cena sušených hub a skladování: | 350 Kč/100g | 15-25 °C |
| Cena nakládaných hub a skladování: | 200 Kč/350ml | 15-25 °C |
Křemenáč březový / Leccinum vercipelle
Stručný popis:
Je to chutná a pro svůj charakteristický vzhled velmi oblíbená houba. Plodnice jsou středních velikostí s oranžovým kloboukem, našedlými trubkami a dlouhým, vločkatě šedým třeněm.
Lidové názvy:
Křemílek, janek, panenka
Kuchyňské využití:
Křemenáč březový je chutná tužší houba, která má v kuchyni všestranné využití. Z této houby doporučujeme polévku, kde hezky vynikne barva i chuť.